Isabella

Isabella☉ Isabella PDF / Epub ❤ Author Maulana Muhammad Saeed Dehlvi – Jobs-in-kingston.co.uk Isabella, seorang srikandi Islam di Sepanyol Buku ini mengisahkan bagaimana Umar Lahmi yang berjaya menarik Isabella yang merupakan anak ketua paderi di Sepanyol untuk memeluk Islam dengan hujahnya me Isabella, seorang srikandi Islam di Sepanyol Buku ini mengisahkan bagaimana Umar Lahmi yang berjaya menarik Isabella yang merupakan anak ketua paderi di Sepanyol untuk memeluk Islam dengan hujahnya menentang Bible. Ramai tanya di GoodReads di mana boleh dapatkan buku ni Aku beli dua minggu lepas di Kedai Buku 1Malaysia Masih ada jual Sebuah buku perbandingan agama Islam Krisitian yang sarat dengan topik topik asas Kristian dan Islam itu sendiri.Novel ini bukan boleh dibaca ketika menunggu bas di pondok bas, tetapi perlu teliti bait demi bait untuk memahami dan memikirkan apa yang ingin disampaikan penulis.Tulisan yang kemas Penterjemahan yang kemas Isi dan isu begitu detail Tidak berat sebelah untuk Ramai tanya di GoodReads di mana boleh dapatkan buku ni Aku beli dua minggu lepas di Kedai Buku 1Malaysia Masih ada jual Sebuah buku perbandingan agama Islam Krisitian yang sarat dengan topik topik asas Kristian dan Islam itu sendiri.Novel ini bukan boleh dibaca ketika menunggu bas di pondok bas, tetapi perlu teliti bait demi bait untuk memahami dan memikirkan apa yang ingin disampaikan penulis.Tulisan yang kemas Penterjemahan yang kemas Isi dan isu begitu detail Tidak berat sebelah untuk menyalahkan agama Kritistian, tetapi menggunakan dalil agama Kristian itu sendiri untuk mencari kesalahan tersebut Aku dulu pernah skeptis dengan Islam Dan ada beberapa karya yang aku baca dapat mengubah pemikiran aku Dan bila baca karya ini, ada satu part di mana aku dapat berfikir dengan lebih waras.Tetapi dalam bab Jesus menjadi mangsa terhadap kesalahan orang lain itu, aku perlu bertanya kepada Islamis sendiri Kerana dalam Islam juga ada, dan tidak dibahas dalam novel ini Sebuah buku yang amat baik dibaca oleh generasi muslim di malaysia yang cintakan agama dan keamanan Tidak keterlaluan kalau saya katakan ia sebuah novel islamik perbandingan agama terbaik yang pernah saya baca selain buku2 perbandingan Islam kristian lain Saya telah membaca novel ini pada zaman belajar di universiti dulu pada 1989 daripada seorang rakan Bagaimanapun, setakat kajian yang telah saya lakukan, buku ini tiada lagi di pasaran, manakala marwilis publisher pula telahpun dibubarkan me Sebuah buku yang amat baik dibaca oleh generasi muslim di malaysia yang cintakan agama dan keamanan Tidak keterlaluan kalau saya katakan ia sebuah novel islamik perbandingan agama terbaik yang pernah saya baca selain buku2 perbandingan Islam kristian lain Saya telah membaca novel ini pada zaman belajar di universiti dulu pada 1989 daripada seorang rakan Bagaimanapun, setakat kajian yang telah saya lakukan, buku ini tiada lagi di pasaran, manakala marwilis publisher pula telahpun dibubarkan menjadi kedai buku biasa sahaja beroperasi di shah alam Mengikut sumber2 yang rapat dan ada sangkut paut dengan marwilis publisher marwilis publisher is owned by uncle of one of our reknown Malaysian novelist , buku ini tidak disambung lagi pengeluarannya kerana isu yang diutarakan itu dikatakan isu yang sensitif, menyentuh agama kristian malaysia, dan dikhuatiri menyinggung hati penganut agama2 tersebut sedangkan pada hari ini, agama Islam diperleceh biarkan ia sebagai agama rasmi Malaysia tiada orang kisahpun.Saya memiliki salinan digital novel ini yang dikumpul satu persatu dari pelbagai sumber maya terima kasih kepada semua bloggers netters yang daripada mereka telah saya perolehi cerai2an bab dalam novel ini Oleh kerana sukarnya mendapatkan novel ini, maka saya telah mengambil daya usaha menyusun kembali ceraian bab2 daripada sumber2 maya itu menjadi satu novel lengkap, siap dengan front cover lagi Dan rasanya salinan digital yang saya ada adalah yang paling lengkap berbanding yang ada di internet Bagaimanapun, saya dimaklumkan oleh seorang peminat buku ini dari Sabah he is a Moslem converted Christian and cravingly look for this book, like me , salinan digital yang saya kirimkan kepadanya meskipun adalah yang paling lengkap tetapi ia sebenarnya tidak lengkap sepenuhnya, ada sedikit maklumat telah digugurkan Beliau tidak memiliki novel ini telah fasih berkenaan dengannya I dont know which is true.Pelbagai sumber telah saya jejaki, termasuklah menghubugi Dato Abdullah Hussain sendiri penterjemah novel , namun belum berjumpa dengan naskah asal novel ini Justeru, sesiapa yang memiliki naskah asal novel ini kulit warna hitam saya memohon agar dapat hubungi saya kerana banyak perkara boleh dibincangkan dan banyak manfaat darinya boleh diperolehi For the time being while still searching for the original manuscript, netters yang belum berkesempatan membaca novel ini dan berminat untuk membacanya, bolehlah menghubungi saya Insyaallah akan saya kirimkan menerusi email salinan yang saya ada Assalamu alaikum.ZakirBalakongzakirukm hotmail.com019 2715417 Saya tak baca buku ni dalam versi melayu Punya saya, versi English warna kuning..dihadiahkan oleh seorang kakak kepada saya about 15 yrs back on the same day she bought Dia beli dengan harga yg rendah, di jual oleh seorang lelaki tua tak tahu kenegaraannya ketika itu, diluar Masjid Habib Noor Spore That was the only time he was seen Buku ni agak usang..tapi yg saya amat kagum adalah penyampaian dakwah dlm bentuk cerita di novel ini Yg lebih saya terkesan adalah rasa syukur menerima naskah i Saya tak baca buku ni dalam versi melayu Punya saya, versi English warna kuning..dihadiahkan oleh seorang kakak kepada saya about 15 yrs back on the same day she bought Dia beli dengan harga yg rendah, di jual oleh seorang lelaki tua tak tahu kenegaraannya ketika itu, diluar Masjid Habib Noor Spore That was the only time he was seen Buku ni agak usang..tapi yg saya amat kagum adalah penyampaian dakwah dlm bentuk cerita di novel ini Yg lebih saya terkesan adalah rasa syukur menerima naskah ini kerana this is the one and only book sold here which answered all my doubts back then..Tak akan jumpa di sini lagi.Based on true story.Saya rasa mmg buku yg sama walaupun diterjemah dalam aliran bahasa yg berlainan Jadi saya beri bintang untuk ni.Issabella, a head priest daughter was very knowledgeable and a scholar of the bible Quite eloquent in her speech and had a commanding personality Dia mula mencari jawapan tentang Islam setelah hujah2nya dipatahkan oleh one of the Islamic student Her journey was not easy People from both side are skeptical and wary of her intentions Terpaksa bertemu secara rahsia demi mendalami Islam Dia dikurung dalam bilik bawah tanah dalam kegelapan apabila bapanya mengetahui apa yg telah dia lakukan Dlm keseorangan tu, dia memanjatkan doa kepada Allah dan dimakbulkan Prinsip yg dia pegang, tidak menyerah atau tunduk selain Allah menunjukkan yg dia seorang yg tabah She reminded me of Aisyah r.a Bukan ini yg saya nak sampaikan di sini.One single book change ur understanding or views towards Islam and the Christianity Walaupun hujah2 yg dipatahkan itu, ayat2nya dipetik dari Alquran and part of the bible, cara ia menerangkan setiap ayat senang nak dihadam, dan iman takkan mudah goyah bila diutarakan soalan yg sama sebabnya ia diterangkan dengan cara yg mudah difahami Yg penting, saya rasa jika ada seorang penganut Christian membaca naskah ini, mungkin tidak akan terasa hati Sesuai bagi setiap orang yg ingin mengetahui tentang Islam dan those who did comparative studies Not considered as concise but precise I mean this gives us an edge towards our limited knowledge to progress further especially to those Muslim whom masih terumbang ambing mencari jawapan..Lepas ni jgn lupa continue menuntut ilmu ya..hehehe Hopefully, we are really talking about the same Issabella and book..Mungkin ada sedikit kelainan I got the pdf from one of the twitter user who recommended this book and I am grateful for it This is my last book of 2013 and I must say I am satisfied Not just because it tells meabout my religion, but also somehow gave me the satisfaction when other disbelievers see Islam, see how true it is and become a believer This book isof a debate, a comparison of Islam and Christianity It is a story of Isabella, the daughter of a high priest, who has been learning about Christianity sin I got the pdf from one of the twitter user who recommended this book and I am grateful for it This is my last book of 2013 and I must say I am satisfied Not just because it tells meabout my religion, but also somehow gave me the satisfaction when other disbelievers see Islam, see how true it is and become a believer This book isof a debate, a comparison of Islam and Christianity It is a story of Isabella, the daughter of a high priest, who has been learning about Christianity since she was a kid, suddenly moved to learn about Islam when she heard the conversation of two Muslim guys, debating about her religion And she converted to Muslim and become one who devoted herself to Islam Reading this made me appreciate, grateful, to be born as a Muslim Buku ini walaupun dikarang secara fiksyen, tetapi sarat hujah daripada kedua dua belah pihak yang mempertahan agama Islam dan Kristian Sangat baik untuk pelajar perbandingan agama, juga kepada Muslim mahupun Kristian untuk mengetahui titik titik perbezaan dan persamaan antara kedua dua agama samawi ini. Perdebatan perbandingan agama yang dipersembahkan dalam bentuk fiksyen ini memberi kesan yang amat mendalam Isabella adalah antara novel yang dibaca ketika remaja yang masih segar dalam ingatan sehingga kini Kalau ingin dibuat perbandingan dengan karya terkini yang sealiran dengan Isabella, Tuhan Manusia nukilan Faisal Tehrani adalah calon yang setara.Walaupun novel yang dibaca ini ialah sebuah karya terjemahan, pengalaman membacanya tidak dirasakan asing atau kekok sama sekali bukan seolah ol Perdebatan perbandingan agama yang dipersembahkan dalam bentuk fiksyen ini memberi kesan yang amat mendalam Isabella adalah antara novel yang dibaca ketika remaja yang masih segar dalam ingatan sehingga kini Kalau ingin dibuat perbandingan dengan karya terkini yang sealiran dengan Isabella, Tuhan Manusia nukilan Faisal Tehrani adalah calon yang setara.Walaupun novel yang dibaca ini ialah sebuah karya terjemahan, pengalaman membacanya tidak dirasakan asing atau kekok sama sekali bukan seolah olah kita membaca sebuah karya terjemahan biasa yang seringkali tidak sama hebatnya dengan karya asal Maka, setelah mencerap inti pati novel Isabella, bukan sahaja kita akan terlongo dengan kebenaran Al Quran berbanding Bible yang dibahaskan dengan begitu jitu, kemas dan tepat Pembaca malah patut menyedari, inilah peri pentingnya peranan penterjemahan kepada masyarakat Penterjemahan yang baik merupakan jambatan ilmu, penghubung kepada dunia luar Penterjemahan yang berkualiti mampu menjadi pencetus kepada minat menyelongkar ilmu yang tidak terbilang luasnya di luar sana.Saya amat berharap lebih banyak novel serupa ini muncul tidak kiralah sama ada ia ditulis oleh penulis tempatan, mahupun oleh penulis luar yang diterbitkan semula sebagai karya terjemahan Jika boleh meletakkan lebih daripada 5 bintang, pasti saya akan lakukannya untuk novel ini Novel yang sarat wacana, namun seimbang dari segi estetikanya read last year isabella bukan novel yang berkisar tentang plot dan kronologi semata tapi lebih kepada perbahasan mengenai dua agama, Islam dan Kristian isabella, anak kepada paderi di sepanyol selalu cuba memahami ajaran yang dibawa sejak kecil terlalu banyak persoalan yang tertanam seperti 12 Firman Tuhan dalam Perjanjian lama yang difirmankan melalui Nabi Musa, kenapa dikatakan sebagai kutukan dalam surat St Paul sang paderi, si ayah selalu gagal memberi jawapan paling konkrit y read last year isabella bukan novel yang berkisar tentang plot dan kronologi semata tapi lebih kepada perbahasan mengenai dua agama, Islam dan Kristian isabella, anak kepada paderi di sepanyol selalu cuba memahami ajaran yang dibawa sejak kecil terlalu banyak persoalan yang tertanam seperti 12 Firman Tuhan dalam Perjanjian lama yang difirmankan melalui Nabi Musa, kenapa dikatakan sebagai kutukan dalam surat St Paul sang paderi, si ayah selalu gagal memberi jawapan paling konkrit yang wajar diterima akallalu, jalan keluar adalah mencari sendiri jawapan dan, dia dipertemukan dengan seorang muslim since then, lebih banyak kekeliruan sebagaimana persoalan yang selalu ada dalam kepala kita terjawab dengan hujahan2 yang bersandar pada Quran Recommended to layman yang cuba membandingkan antara 2 agama tersebut dengan level paling asasia sedikit dramatik berbaur tragik..bahasa sedikit mendatar, mungkintapi, kita seakan2 sedang dibawa menyelusuri zaman kegemilangan cordova, sedang berada ditaman tercantik Rabbat Yamani..istana AlHamra based on true story tentang hidayah Allah boleh menyapa tak mengira sesiapa macam yang pernah terjadi kepada Asiah dan Sumayyah. as a human being, we read to compare both religions, and as a muslim, we read to strengthen our faithtak salah untuk tertanya2 kenapa Islam kenapa bukan yang lain tapi adalah salah untuk tertanya2 tapi tak pernah cuba cari jawapan my mom gave me this book when i was in secondary school as she knows i am very addicted to reading stuff novels and books.my mom used to read this novel when she was in teacher trainee college and she passed down this book altogether with the obsession to reading stuff like this and the bookholic gene to me as well hehe thanks mom.this story is inspiring and lotsa helpful knowledge that can be gained from my humble opinion, this is one of the best novel revealed the debates between religion my mom gave me this book when i was in secondary school as she knows i am very addicted to reading stuff novels and books.my mom used to read this novel when she was in teacher trainee college and she passed down this book altogether with the obsession to reading stuff like this and the bookholic gene to me as well hehe thanks mom.this story is inspiring and lotsa helpful knowledge that can be gained from my humble opinion, this is one of the best novel revealed the debates between religion Secara keilmuan memang bagus, tetapi sama sekali kering dari konflik, sejarah, dan budaya Andalusia Padahal kupikir novel ini akan mengisahkan kebudayaan Andalusia dengan mempesona, ternyata tak lebih dari dialog demi dialog keagamaan yang menguras otak Kalau begini sih namanya bukan novel, tapi buku perbandingan agama Hanya kuberi 1 bintang dari 5 bintang Membosankan. Isabella,mengisahkan tentang seorang anak paderi yang ingin mencari cahaya kebenaran Islam,kisah benar yang berlaku ketika Islam berkuasa di Spain.Jalan cerita yang amat menarik kerana banyak perbandingan antara agama Kristian dan Islam.saya rasa buku ni mesti baca.